Wonka

Theaters in Zuidoost-Brabant gaan ‘digitale’ stoelen aanbieden

EINDHOVEN - Volle zalen zitten er voorlopig nog niet in. Met ‘V-tickets’ hopen theaters in Zuidoost-Brabant vanaf september de zaalbezetting virtueel te kunnen opschroeven. Met zo’n ticket kun je vanuit je luie stoel toch bij een voorstelling zijn. De Schalm in Veldhoven is de Brabantse pionier.

Dieter van den Bergh 24-07-20, 14:10 Laatste update: 24-07-20, 14:31 Bron: ED

Live-streams vanuit concertzalen of theaters zijn in deze coronatijd geen bijzonderheid. V-tickets wel. Met dit kaartje gaan theaters vanaf het nieuwe seizoen digitale stoelen toevoegen aan de zaal. Begin september is het de bedoeling dat het systeem is uitgerold bij De Hofnar in Valkenswaard, De Schalm in Veldhoven, Parktheater Eindhoven, Speelhuis en Cacaofabriek in Helmond en De Kattendans in Bergeijk. Zes theaters in de Brainportregio die onlangs zijn gaan samenwerken.

Directeur Sjoert Bossers in de Schalm in Veldhoven

Directeur Sjoert Bossers in de Schalm in Veldhoven © DCI Media

Pionier in Brabant op V-ticketvlak is De Schalm in Veldhoven, dat tijdens haar zomerprogramma de afgelopen weken – bijvoorbeeld bij de acts Veldhuis & Kemper en Rapalje – al experimenteerde met V-tickets, waarbij de V staat voor zowel ‘virtual’ als ‘video’, maar eigenlijk ook voor ‘virus’ omdat het concept in het coronatijdperk is ontstaan. Directeur Sjoert Bossers: ,,In onze grote zaal zitten we door de maatregelen op een kwart van onze normale bezetting. Beneden hebben we een clubsetting van 35 tafeltjes met stoelen, waar zeventig mensen veilig en comfortabel kunnen zitten, en boven hebben we nog een balkon. In totaal kunnen we nu 127 mensen kwijt. Maar normaal 466. Met digitale tickets hopen we de ‘zaalbezetting’ op te kunnen schroeven richting onze normale capaciteit.” 

Meer bezoekers dan de maximum capaciteit van de zaal worden er ook digitaal niet toegelaten, om zo de markt ‘niet te beschadigen’. Wie een V-ticket koopt, krijgt toegang tot een unieke live-streaminglink. Na de voorstelling verdwijnt deze stream, de beelden zijn daarna nergens meer terug te zien.

Goede registratie

Bij De Schalm heeft het Eindhovense bedrijf New Media Systems (NMS), dat het concept eerder bedacht voor crematoria, het nieuwe digitale systeem mogelijk gemaakt, dat garant moet staan voor een goede registratie. Er is veel interesse voor. Bossers: ,,Theaterdirecteuren uit het hele land zijn hier de afgelopen weken komen kijken.”

Een V-ticket zal iets goedkoper zijn dan een regulier kaartje.