Het Nationale Theater | Internationaal Theater Amsterdam

Theater

Wegens groot succes komt De jaren van Het Nationale Theater terug in 2024! De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende voorstellingen van het seizoen. Daarnaast won Mariana Aparicio voor haar rol de prestigieuze Theo d'Or, voor meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol.

Vijf actrices vertellen samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoo…

Wegens groot succes komt De jaren van Het Nationale Theater terug in 2024! De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende voorstellingen van het seizoen. Daarnaast won Mariana Aparicio voor haar rol de prestigieuze Theo d'Or, voor meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol.

Vijf actrices vertellen samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen. In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa.

‘Alle beelden zullen verdwijnen. De dood wist alles in één seconde uit en dus moeten we iets redden van de tijd waar we nooit meer zullen zijn.' - uit De jaren

Regisseur Eline Arbo
“Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.” 

De pers over De Jaren 
"Gewone vrouw’ Annie Ernaux vormt broodnodige aanvulling op mannelijke theatercanon." (Trouw ★★★★★)
"In dit prachtige De jaren toont Arbo hoe episch een heel gewoon vrouwenleven kan zijn." (Telegraaf ★★★★,5) 
"Arbo toont zich andermaal de beste ensembleregisseur van Nederland, en haar De jaren is een van de beste voorstellingen van het jaar." (Theaterkrant)
“Vijf vrouwen, één geschiedenis: theatervoorstelling De jaren grijpt stevig naar de keel.” (Parool) 
"Als je in de cadans van de voorstelling raakt, is het makkelijk je te laten meeslepen door de verstrijkende jaren." (NRC ★★★★)
“Het is zo gruwelijk mooi, weer een hoogtepunt in de Nederlandse theatergeschiedenis.” (Cultureel Persbureau) 
"De toneelversie van Annie Ernaux’ roman De jaren stelt in geen enkel opzicht teleur." (Groene Amsterdammer) 
"Voorstelling ‘De jaren’ maakt diepe indruk" (Haarlems Dagblad) 

  • Let op: Deze voorstelling bevat scènes die als zeer indringend kunnen worden ervaren. Het bevat een scène over een illegale abortus, gespeeld door Mariana Aparicio. Deze scène kan als heftig worden ervaren. De abortus wordt gedetailleerd beschreven en er wordt gebruikgemaakt van nepbloed.

Podcast 
In de vierdelige podcastserie Ik een beetje meer dan jij onderzoekt programmamaker Laura van Zuijlen hoe je woorden geeft aan sociale ongelijkheid. De eerste aflevering focust op de Nobelprijswinnende Franse schrijver Annie Ernaux en hoe zij schrijft over klassenongelijkheid in De jaren.

Theo d'Or voor Mariana Aparicio
Voor haar rol in De jaren won Mariana Aparicio de Theo d'or voor meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. De jury: “Het boek De jaren van Annie Ernaux portretteert de ervaring van de verstrijkende tijd. In haar toneelbewerking laat regisseur Eline Arbo de rol niet spelen door één actrice, maar door vijf verschillende. Voor de jury sprong één vertolker er bovenuit en dat is Mariana Aparicio. Vanaf het begin lijkt zij samen te vallen met wat er op scène wordt verbeeld, of ze nu in het centrum van de aandacht staat of daarbuiten.”

Naar het bekroonde boek van Annie Ernaux
De jaren is het met prijzen en jubelrecensies overladen meesterwerk van de Franse auteur Annie Ernaux. De Standaard der Letteren noemde het een “duizelingwekkende geschiedenis van een tijd en van een leven". Voor regisseur Eline Arbo is het gedroomd materiaal. In het boek komen de twee lijnen samen die ze in haar werk verkent, enerzijds de ‘sociologische’ blik van Weg met Eddy Bellegueule (2020) en anderzijds de krachtige vrouwen als protagonisten van De uren (2021) en Yerma (2021).

Locatie