Wonka podia leggen verbinding tussen theater en jeugdige voetballers in Brainportregio - 25 oktober 2021

 

Voetballende jeugd is niet echt een groep waar je aan denkt bij de geijkte theaterbezoeker. Dus deze groep een verbinding laten maken met theater is spannend en tegelijkertijd uitdagend. De Wonka podia uit Veldhoven (Schalm), Valkenswaard (Hofnar), Helmond (Speelhuis) en Eindhoven (Parktheater) hebben de afgelopen maanden in samenwerking met Corpo Máquina Society dit tot stand gebracht. Met project Warriors Foot. Met freestyle voetbal en beweging op het podium. De theaters hebben hun deuren wagenwijd opengezet en bestaande conventies laten gaan. En dat leverde meer op dan ze hadden kunnen dromen!

Directeur Sjoert Bossers (Schalm) vertelt: “In eerste instantie hadden we geen idee wat er ging gebeuren. Ik sprak met de organisatie; die waren ook zoekende. De vraag was hoe je überhaupt verbinding maakt om ze daarna uit te kunnen nodigen in het theater. Het antwoord: gewoon naar de doelgroep toe gaan. Dus inderdaad zo maar op de bonnefooi naar het plaatselijke trapveldje waar veel jeugd met voetbal bezig is. Dat bleek een schot in de roos. Al heel snel werden er appgroepjes met zo’n 40 personen gevormd. En die kwamen dus echt naar het theater voor de workshop en presentatie metfreestyle voetballer Nasser El Jackson. En dan heb je het over jeugdigen, die hier nog nooit een voet over de drempel gezet hebben.

Het is belangrijk dat je bestaande theaterconventies loslaat. Dat je spreekwoordelijk meeveert met zo’n voor ons nieuwe groep. Zo kwamen ze bijvoorbeeld steevast te laat. Normaal ‘mag’ dat niet in een theater. Nu lieten we dat los. Als ze er waren, kregen ze letterlijk het theater, het podium. Om te free-stylen en panna-spelen. Het gaat om vertrouwen winnen; die code weten te kraken. En dat werkte.

Op de dag van de presentatie in ons theater waren veel locale organisaties aanwezig. Denk aan wethouders, politie en jongerenwerkers van Cordaad Welzijn. Zij hebben gekeken en zijn zo ongeveer van hun stoel gevallen van enthousiasme. Zij zagen jongens op het podium, die in andere omstandigheden soms een grote probleemgroep voor de gemeente waren. Nu waren dat betrokken kids, die op een podium stonden. Het startte met een jongen die kunstje doet. En dan komen in een soort van arena setting één voor één de jongens ‘van het pleintje’ op het podium. Allemaal komen ze op en af op hun eigen manier. Ook de grootste ‘schoffies’ van Veldhoven.

Geen enkele ouder was er. We twijfelen of de voetballertjes het überhaupt verteld hebben. Maar de onderlinge band en hoe ze het ervaren hebben, was subliem. Elke keer opnieuw pakten ze het podium en deden ze hun ding. Echt bijzonder.”

De workshops en presentaties in de diverse theaters zijn ook een opmaat voor de theatervoorstelling Bolistas, die deze maand nog te zien is in het Parktheater.

De Wonka Podia kunnen deze projecten uitvoeren mede door de financiële impuls uit de Regiodeal. En is daarmee een prachtig voorbeeld van hoe er op sociaal-maatschappelijk vlak verbinding gemaakt wordt in de regio door cultuur en kunst in te zetten.