Eindelijk weer een vol theaterseizoen: de ‘must sees’ volgens de programmeurs in de regio

EINDHOVEN/HELMOND - Het theaterseizoen loopt ten einde, maar de gezamenlijke regionale Wonka Podia (Parktheater, Schalm, Hofnar, Speelhuis, Kattendans en Cacaofabriek) staan te trappelen voor een nieuw, volledig én (hopelijk) coronavrij seizoen. De programmeurs tippen de pareltjes.

,,Uit 350 voorstellingen een paar hoogtepunten kiezen... lastig”, lacht Bram Jacobs, programmeur van het Parktheater in Eindhoven. Maar vooruit dan. 

,,Op 13 december komt Theater Rotterdam Verdriet is het ding met veren, met een weergaloze Jacob Derwig. Naar de roman van Max Porter over een vader met twee jonge kinderen in diepe rouw over hun overleden vrouw en moeder, en een kraai die zich voedt met hun verdriet en leed. Een grillige en onvoorspelbare dubbelrol van Derwig (speelt ook de kraai!), die het verdriet tot in zijn vezels laat voelen en zwaarte moeiteloos afwisselt met humor. Prachtig stuk!”

Een wat lichtere tegenhanger, op 22 november: Lady in the Dark van Opera Zuid. ,,Opera met de aanstekelijke muziek van Kurt Weill die in 1941 op Broadway in première ging. Een van de eerste musicals, super swingende muziek tegen ragtime en jazz aanschurend.  Over meer dan ooit actuele thema’s als werk- en prestatiedruk en zelfbeeld in een jachtige en hectische maatschappij. Aanrader voor musical én operaliefhebber.”

Bully Bully van Maas Theater en Dans is in Helmond te zien

 

Bully Bully van Maas Theater en Dans is in Helmond te zien © Kamerich-Budwilowitz

Marloes Hakvoort van Speelhuis in Helmond kijkt uit naar Bully Bully (3+) van Maas Theater en Dans (26/10 twee keer). Een peutermusical à la West Side Story over vriendschap en ‘het onbekende’, met veel liedjes, grappig geruzie, gedram en een happy end. ,,Gegarandeerd een grappige en slimme voorstelling.”

Ook heel bijzonder, volgens Hakvoort: Ändere die Welt! van De Nationale Opera (21/3). ,,Een bijzonder project met jong talent, die inhaakt op de huidige tijdsgeest. Muziektheater op de barricades. Is revolutie nog wel het middel voor verandering?”

De Noorse rockband Airbag komt weer naar de Cacaofabriek

 

De Noorse rockband Airbag komt weer naar de Cacaofabriek © CF

Muziekprogrammeur Wim Strijbosch van De Cacaofabriek tipt Airbag (15 oktober). ,,Een Noorse progband die om het jaar naar Helmond komt en elke keer weer een nagenoeg volle zaal trekt. Leuk als een band uit Oslo de Cacaofabriek noemt als hun ‘second home’. Gitarist Bjorn Riis maakt ook soloalbums die hij vaak komt promoten hier. Ook starten we op 16 september de serie ‘Hellmouth’, een minifestival met bands uit de écht hardere metalgenres, en ook gaan we vanaf september maandelijks door met de Belgische avonden ‘Verzot Op’.”

‘Empty Floor’ van Imperfect Dancers, komen op op Wereld Alzheimer Dag naar De Schalm. Ouderen uit Veldhoven kunnen meedansen.

 

‘Empty Floor’ van Imperfect Dancers, komen op op Wereld Alzheimer Dag naar De Schalm. Ouderen uit Veldhoven kunnen meedansen. © De Schalm

Nancy van Dijk van De Schalm in Veldhoven: ,,Naast internationale namen (Symphonic European Philharmonia) en gevestigde regionale namen als JW Roy, Rob Scheepers en Christel de Laat hebben we specifiek gezocht naar professionele voorstellingen die een verbinding maken met de Veldhovense gemeenschap. Zo danst Imperfect Dancers in Empty Floor (over Alzheimer) met ouderen uit de regio die zich hiervoor kunnen aanmelden (21/9, Wereld Alzheimer Dag).”

,,In The Joshua Tree door Beyond the Music wordt meegezongen door het koor Chant’Oers (1/10) en in Feeling Good begeleidt de Veldhovense Harmonie L’Union Fraternelle zanger Dennis van Aarssen (6/11). Ook staat er veel regionaal talent in de Lindenzaal, zoals Ramon Chatrer (Helmond, 22/4) en Poelifinario-winnares Elke Vierveijzer, uit Son en Breugel. (25/11). Persoonlijk kijk ik uit naar Matt Bianco, een favoriet uit de jaren tachtig met muziek waar je vanzelf vrolijk van wordt.”

Elke Vierveijzer komt naar De Schalm in Veldhoven

 

Elke Vierveijzer komt naar De Schalm in Veldhoven © Paul Bergen

Paul L’Herminez, van De Hofnar in Valkenswaard. ,,Twee producties uit het vrije circuit (De Toneelschuur in Haarlem), met jonge, van oorsprong regionale makers. Mooi moment om kennis te maken met lokaal makerstalent. Op 24 november is dit Before after van Coen Bril en Desi van Doeveren. Een intieme musical met livemuziek over liefde, identiteit en het doorbreken van patronen. Muzikaal leider Neil Foreman en producent Niels van Doormalen komen uit Valkenswaard. En op 10 december hebben we Familiespel met Jacqueline Blom, Mark Rietman, Bas Hoeflaak en Annick Boer. Een heerlijke tragikomedie over het samengestelde gezin.” De regie is van de veelbelovende Jessie L’Herminez uit Eindhoven.

‘Citizen K’ met Kaspar Schellingerhout en Sadettin Kirmiziyüz, te zien in Bergeijk

 

‘Citizen K’ met Kaspar Schellingerhout en Sadettin Kirmiziyüz, te zien in Bergeijk © Nationale Theater

Dries Floris van De Kattendans in Bergeijk tipt Citizen K. van Sadettin Kirmiziyüz (10/12), een ‘hyperpersoonlijke vertelling die voelbaar maakt hoe meedogenloos en geniepig identiteitspolitiek en racisme werken’. Kirmiziyüz  wordt begeleid door multi-instrumentalist Kaspar Schellingerhout.

Een echt feestje wordt het volgens Floris bij De zus van Frida Kahlo, een hilarische muzikale ‘Mexicoshow’ van Seasessions, Servaes Nelissen en Pieter Kramer (Theo & TheaJa Zuster, Nee Zuster, de grote familiemusicals van Ro Theater). Ook bijzonder, het grootse Odessa Festival Ballet uit Oekraïne met De Notenkraker (29/12), en cabaretier Merijn Scholten (De Partizanen, op 11/3): ,,Té grappig.”

Zie voor het volledige programma van de Wonka Podia hier.